Ontzettend blij was ik dat ik hier voor een tweede keer naar binnen kon om een revisit te doen, aangezien de eerste keer de helft van mijn beelden verloren waren gegaan… Momenteel is dit eens zo prachtige zwembad het tehuis van tientallen duivenlijken. Dit gegeven leidde ertoe dat ik een close encouter had met de maden die zich tegoed deden aan een lijk op de tribune, tot grote hilariteit van mijn urbexmaatjes.

 

Het zwembad in neo – renaissancestijl werd opgetrokken uit zand en –baksteen. De stad  bouwde dit zwembad in de oorlog van 1914 –1918 speciaal om de arbeiders uit Duitse fabrieken te houden. Vele handen hebben werk verzet om het bassin en de afzonderlijke badinstellingen met  smaak af te werken. Aan de achterkant van het zwembad openbaart zich de geschiedenis, twee aparte ingangen; één voor de vrouwen en één voor de mannen. Bij het betreden werd de volkse mens op reinheid gewezen, middels een properheidcampagne. Voor enkele centen kon men hier een stortbad nemen, niet zo comfortabel als de  voor rijkere mens, die a. langs de vooringang naar binnen mocht en b. voor iets meer geld, in een verwarmde gesloten ruimte in een gietijzeren bad zich kon laten afweken al of niet in een badkleed. Het badkamertje was betegeld en afgesloten met schone geverniste houten deuren en voorzien van sierlijke klinken. Het stortbadgedeelte is ruim, voorzien van degelijke douchecellen afgemaakt met  witte tegels. Hier kreeg men de gelegenheid zich in alle rust te wassen van kop tot teen. Bij de ingang staat nog het originele loket, opgetrokken in hout en glas voorzien van de nodige betalingsluiken.

 

Goed bewaard gebleven zijn De bronzen redder, dit beeldhouwwerk siert het zwembad en ook de sierlijke tegels voorzien van de tekst crachoir, oftewel de ingebouwde speekbakjes/spuugbakjes of crachoirs voor de Frans sprekenden.

 

Toen we eenmaal buiten gekomen nog een mooi shot van de buitenkant wilden maken, werden we aangesproken door een echtpaar, zij wisten te vertellen dat dit zwembad aan de buitenkant gerestaureerd zal worden, tegen een bedrag van, schrik niet, 4,1 miljoen euro.

 

 

 

Portfolio: Dimitri : Tabitha