Zo’n verschrikkelijke spijt heb ik, dat ik hier nu pas, anno 2011, pas voor het eerst ben geweest…

Ik had hier al voor de tweede keer kunnen zijn, dit gevoel laat mij al de hele afgelopen week niet meer los.

Dimitri en ik hebben allebei snel na ons bezoek aan Crypte L de foto’s bewerkt en wat bleek, we hadden allebei het gevoel “Ik wil hier terug, om er alleen al weer te zijn en rond te lopen”.

De atmosfeer in de ondergrondse crypte is adembenemend, zo indrukwekkend, magisch bijna, zodat ik me maar moeilijk kan losrukken van de beelden die ik hier heb geplaatst!

 

 

Rond 1865 werd een grote stad in België geconfronteerd met een tekort aan begraafplaatsen.

De toenmalige burgemeester gaf in 1868 de opdracht tot het bouwen van een net van ondergrondse grafgalerijen, gekoppeld aan bovengrondse monumenten.

Hoe hij op dit idee kwam? Hij had dit soort bouwwerken al gezien in grote steden aan de Middellandse Zee in Spanje en Portugal.

Het resultaat is een ondergrondse crypte die zeldzaam is in de hele wereld.

Helaas, de tand des tijd slaat ook hier genadeloos toe, deze galerijen zijn in zwaar verval en al zo'n twintig jaar niet meer toegankelijk voor het publiek.

De ingangen van de crypte zijn dan ook afgesloten met hoge hekken en boven op de oude begraafplaats zijn de lichtkoepels gevaarlijk terrein! Zeker met de sneeuw van de afgelopen weken is het oppassen geblazen.

Al jaren is men voornemens de Crypte te zullen gaan restaureren, maar tot op de dag van vandaag is er werkelijk bitter weinig gebeurd!

Portfolio: :Tabitha :Dimitri